Beginnen met Zen

“Eén ding, alle dingen: houd je er niet afzijdig van, leef er middenin zonder kieskeurig te zijn. Als je dit steeds blijft beseffen, maak je je geen zorgen om onvolmaaktheid.”

Zenmeester Sosan, Hsin Hsin Ming.

Met zen beginnen

Heb je

  • nog nooit gemediteerd?
  • het ooit gedaan, maar is het weggezakt?
  • een mindfulness cursus of vipassana retraite gevolgd?

En ben je nieuwsgierig naar zen meditatie?

Dan is de introductiegroep een goed begin voor je.

Introductiegroep

In een serie van vier lessen krijg je een eerste introductie in de grondbeginselen van zen meditatie: zithouding, meditatiemethode, adem en aandacht.

Zen meditatie is een ‘wakkere’ vorm van mediteren, en de meditatiehouding en –methode ondersteunen dat. We oefenen hiermee in de lessen en thuis, en besteden daarbij veel aandacht aan de adem en aandachtig gewaarzijn. Zij spelen een belangrijke rol bij bijvoorbeeld het kalmeren van de mallemolen van onze malende gedachten en opspelende emoties, waardoor er meer ruimte ontstaat. We oefenen ook met het integreren van de meditatieve houding in alledaagse handelingen als lopen, thee drinken en opruimen.

En natuurlijk staan we stil bij de waarde van meditatie voor je dagelijks leven. Want mediteren is geen ontsnapping aan dat leven, maar ondersteunt je erin om je frisser en vrijer in het leven te kunnen bewegen. Wat de omstandigheden ook zijn.

De vier bijeenkomsten zijn opgebouwd rond de volgende thema’s:

  • Mediteren – hoe, wat, waar en wanneer?
  • Aandacht voor adem
  • Aandacht voor denken, emoties, gedachten en voelen
  • Ruimte voor gewaarzijn

De verdere praktische informatie vind je hier: https://zenlevenalkmaar.nl/praktisch/

Eerst oriënteren?

Op zondag 11 april, van 13.30 – 16.00 uur, heb je de gelegenheid tot een eerste kennismaking met zen en zen meditatie, in de workshop Zen Thuis, Thuis bij Zen. Ik ga in op de achtergronden en ontwikkeling van zen, en iets van het gedachtengoed. Natuurlijk mediteren we ook, gewoon op de stoelen waarop we zitten, zodat je het zelf kunt ervaren; en er is ruim gelegenheid om je vragen te stellen. Zo kun je gefundeerd beslissen of je deel gaat nemen aan de introductiegroep.

Deze workshop organiseer ik samen met Centrum Wakker Bewust Zijn, in de reeks ‘Wakker op Zondag’. Uitgebreidere informatie vind je hier: https://wakkerbewustzijn.nl/activiteit/wakker-op-zondag-zen-thuis-thuis-bij-zen

Je kunt je daar ook inschrijven voor de workshop.