Beginnen met Zen

“Eén ding, alle dingen: houd je er niet afzijdig van, leef er middenin zonder kieskeurig te zijn. Als je dit steeds blijft beseffen, maak je je geen zorgen om onvolmaaktheid.”

Zenmeester Sosan, Hsin Hsin Ming.

Met zen beginnen

Heb je

  • geen ervaring met mediteren?
  • het ooit gedaan, maar is het weggezakt?
  • een mindfulness cursus of vipassana retraite gevolgd?

En ben je nieuwsgierig naar zen meditatie?

Dan is de introductiegroep een goed begin voor je.

De nieuwe introductiegroep gaat van start op zaterdag 11 mei en loopt t/m 13 juli. Je kunt instromen t/m 25 mei. 
Op https://zenlevenalkmaar.nl/praktisch/ vind je meer informatie.

Introductiegroep

In de introductiegroep leer je mediteren. We oefenen grondbeginselen van zen meditatie: zithouding, meditatiemethode, adem, aandacht, waarnemen, verhouden tot gedachten, emoties en voelen, bewust zijn.

Zen meditatie is een ‘wakkere’ vorm van mediteren, en de meditatiehouding en –methode ondersteunen dat. We oefenen hiermee in de lessen en thuis, en besteden daarbij veel aandacht aan de adem en aandachtig gewaarzijn. Zij spelen een belangrijke rol bij het kalmeren van de mallemolen van onze gedachten en emoties. Dat schept ruimte, voor bijvoorbeeld dieper inzicht, en vertrouwen. We oefenen ook met het integreren van de meditatieve houding in alledaagse handelingen als lopen, thee drinken en opruimen.

En natuurlijk staan we stil bij de rol en betekenis van meditatie in je dagelijks leven. Want mediteren is geen ontsnapping aan dat leven, noch een doel op zich. Het ondersteunt je erin om je frisser en bewuster te kunnen bezighouden met je rol in en bijdrage aan de wereld waarvan je deel uitmaakt. Wat de omstandigheden ook zijn.

De verdere praktische informatie vind je hier: https://zenlevenalkmaar.nl/praktisch/